View Sidebar
Sportstjärnor och deras skador

Sportstjärnor och deras skador

Sportstjärnor drabbas ofta av olika idrottsskador till följd av överansträngning. Vanligtvis är det en viss muskelgrupp eller leder som blir slitna. Idag är dock rehabiliteringsmöjligheterna för sportstjärnor väldigt goda, men tyvärr finns det skador som inte går att reparera. Flertalet av de som har avslutat sin karriär inom idrotten får leva med konsekvenserna av skador resten av livet om de inte behandlats i tid.

De vanligaste skadorna som drabbar sportstjärnor

Även om de flesta idrottsutövare är medvetna om riskerna med skador och åtar försiktighetsåtgärder drabbas de i något skede av skador. Den allra vanligaste skadan är muskelbristsportstjärnorningar som inträffar inom så gott som varje idrott. Muskelbristningar påverkar sportstjärnor enormt och kräver en paus från träningen. Själva skadan uppstår nämligen när musklerna utsätts för påfrestningar, som i sin tur resulterar i avslitningar av muskelfibrer. Får inte idrottaren rehabilitering i ett tidigt skede kan operation bli aktuellt.

De sportstjärnor som tävlar i bland annat boxning, simning, tävlingscykling och tennis får vanligtvis nacksmärta. Denna smärta kan uppstå utav flera orsaker, men vanligtvis beror det på monotona rörelsemönster som låser nacklederna eller lederna i bröstryggen. En annan vanlig skada bland sportstjärnor som utför ensidig träning är ländryggsbesvär. Först låser sig ryggens leder och sedan musklerna. Smärtan i ländryggen är lokal och gör sig påmind så fort som man rör på ryggen.

Skador i benen och fötterna är även det ett återkommande fenomen hos sportstjärnor. Löparknä exempelvis uppstår om idrottaren inte har tillräckligt med styrka i sätesmuskulaturen och bålen. Den karakteristiska smärtan sitter i knät, men strålar ofta längs med hela benet. Benhinneinflammation däremot är en skada som uppkommer när man springer på hårda underlag eller tränar överdrivet hårt.

Är man intresserad utav vadslagning inom olika sporter lönar det sig att hålla koll på om idrottaren lider av några skador. Oddsen kan nämligen peka på att den aktuella utövaren ska placera sig bra, men om man vet att denne nyligen har lidit av några skador kan resultatet bli dåligt.