View Sidebar

Naprapati

Naprapati används i huvudsak för att behandla stela eller ömmande muskler och leder. För att nämna exempel kan man gynnas av naprapati om man har ont i nacken eller känner sig stel i ryggen. De som utövar denna medicinska behandlingsform kallas för naprapater och klassas som experter på att såväl hitta som bota besvär i leder och muskler. Observeras bör att att den naprapat som man besöker måste vara legitimerad med tanke på att det idag finns flera självutnämnda yrkesutövare inom branschen.

Behandlingar inom naprapati

Behandlingen naprapati består av flertalet olika manuella tekniker som kombineras. Detta innebär att naprapaten använder sig av händerna för att utföra behandlingen. Förutom att försöka minimera smärtan kartlägger man även vad som orsakar de aktuella besvären. Exempelvis är det vanligt att felaktiga arbetsställningar orsakar spänningar i muskler, vilket effektivt kan förebyggas genom bättre ergonomi. Tillsammans med klienten tar man därmed alltid fram individunaprapatiella träningsprogram som stöder behandlingen.

Vanliga orsaker till att man får denna form av behandling är värk i axlar och nacke, ont i ryggen och nackspärr. Behandlingsmetoderna passar också ypperligt vid musarm, tennisarmbåge, idrottsskador och smärta i fotleder, knän eller höfter. En utbildad naprapat med erfarenhet har kompetens att avgöra om behandlingarna kan ha effekt och därför är det mycket viktigt att klienten detaljerat berättar om sin situation. Har klienten sjukdomar såsom reumatism eller benskörhet kan naprapati nämligen förvärra tillståndet.

Målet inom naprapati är att leder ska fungera normalt och att muskelspänningar behandlas för att minimera smärta. Ofta känner klienter sig bättre redan efter två behandlingar. Dock kan det ta betydligt längre tid att självständigt arbeta med det som orsakar besvären. På egen hand måste man följa det unika träningsprogrammet och förverkliga de råd som man har fått om ergonomin. Upplevs ingen lindring efter några behandlingstillfällen får man i regel information om en annan form av vård.